Tempat Buang Barang Elektronik di Kuala Lumpur dan Selangor

Ketahui dengan lebih lanjut bagaimana anda boleh membuang dan tempat buang barang elektronik dan e-waste di kawasan sekitar Kuala lumpur dan Selangor.

Bagaimana Untuk Mengitar Semula Barangan Elektrik Yang Masih Beroperasi

Terdapat beberapa syarikat kitar semula yang menawarkan perkhidmatan nasional untuk kutipan barangan elektrik dengan kuantiti komersial.

Kebanyakan rakyat malaysia tidak tahu barangan elektrik mereka boleh dikitar semula dan kebanyakan tidak mengetahui di mana tempat E-Waste Dropped off disediakan di sekitar Lembah Klang atau mereka boleh mengupah syarikat pembuangan barangan elektrik untuk mengutip barangan tersebut.

khidmat-buang-printer-lama-selangorKami Menerima:

  • Komputer dan komputer riba persendirian serta semua kabel
  • Tablets, komputer kecil dan palmtops
  • Skrin komputer dan bahagian dalaman komputer (Contoh: cakera keras dan pemain cd)
  • Perkakasan komputer dan aksesori (contoh: tetikus, papan kekunci, kamera, usb dan modem)
  • Mesin cetak, mesin faks, mesin pengimbas dan mesin pelbagai fungsi
  • semua peti televisyen
  • Peti sejuk dan beku
  • Barang kelengkapan dapur yang lama seperti mesin basuh, ketuhar, ketuhar gelombang mikro dan banyak lagi.

Kenapa Perlu Kitar Semula Kelengkapan Elektrik?

Kelengkapan elektrik dibuat dari pelbagai jenis bahan termasuk logam yang mahal (contoh seperti emas dan platinum), logam berat toksik, logam litar, dan kaca. Logam berat seperti lead, cadmium, merkuri, dan arsenic serta bahan mudah terbakar yang boleh mengakibatkan pencemaran alam sekitar melalui pelunturan dari tapak pembuangan e-waste ke saluran sistem air. Dengan kitar semula, pencemaran dapat di elakkan dan sumber bahan yang berguna dapat diguna balik hampir 95% bahan dapat di guna pakai semula.

Sesetengah syarikat mengamalkan skim pulangan semua barangan elektrik mereka. Kos pulangan ini secara tidak langsung dikira dalam kos produk yang baru dan ini memberikan harga yang lebih berpatutan serta kemudahan kepada kitar semua barangan elektrik tersebut.

Ada beberapa syarikat kitar semula komersial yang menawarkan perkhidmatan e-waste kitar semula dan juga juga terdapat organisasi yang mengitar semula, membaik pulih, ataupun mengguna kembali barangan elektrik yang terpakai.

Ada juga terdapat beberapa pusat kitar semula yang membuat program khas dimana mereka menerima bateri terpakai dari pelbagai jenis.

Kitar Semula Barangan Elektrik dan E-Waste untuk Syarikat Komersial

Jika anda risau data peribadi anda hilang, mahupun kebocoran maklumat boleh dielakkan dengan pemusnahan e-waste secara selamat dan perkhidmatan pembuangan khas untuk perniagaan. Untuk pengguna biasa, ia adalah mudah untuk membuang data anda dan menghantar e-waste anda ke pusat kitar semula secara percuma.

Terdapat dua cara untuk membuang data dengan mudah:

  1. Semak maklumat dengan pengeluar
  2. Carian di internet untuk perkhidmatan pembuangan data serta software.

Pastikan e-waste anda dibuang di pusat kitar semula yang boleh dipercayai dan beretika. Apabila dikendalikan dengan betul, sekurang kurangnya 90% ke 95% komponen e-waste boleh dikitar semula, ini dapat mengurangkan pencemaran udara kesan dari pembuangan di tapak pelupusan, mencari sumber bahan baru, serta pencemaran.

Syarikat komersial digalakkan berbincang dengan syarikat perkhidmatan pembuangan mereka berkenaan pembuangan produk yang terkawal dari pencemaran, tarikh luput, usang, haram dan bahan yang sensitif, termasuk e-waste.

Apa Terjadi Apabila Barangan Elektrik Di Kitar Semula?

Barangan elektrik akan dibongkar dan komponen yang berbeza beza akan diasingkan. Kebanyakan bahan termasuk kaca, tembaga, plastik, besi dan bahan berharga, akan dipulihkan untuk kegunaan yang lain terutamanya untuk kilang guna pakai dalam pembuatan produk baru.

Sila hubungi pasukan kami untuk perkhidmatan buang barangan lama anda hari ini.